Roditeljski kutak

Letnji kamp “Fruskarenje”

Sve zainteresovane sa zadovoljstvom obaveštavamo da će se u periodu od 14-21.avgusta održati  letnji kamp „Fruškarenje“  za decu uzrasta od 7-15. godina na obroncima bajkovite Fruške gore, na šestom kilometru od Sremskih Karlovaca, u predivnom Planinarskom domu Stražilovo.

Naš kamp je specifičan i jedinstven zbog prilike da deca borave u šumi, gde su potpuno bezbedna i u miru i harmoniji sa prirodom, daleko od buke i ulice, interneta, TV-a i telefona. Kao posledica vremena u kome deca žive i odrastaju, zatrpana bukom, informacijama i savremenim tehnologijama, javila se potreba približavanja deci zdravijeg načina života i drugačijeg sistema vrednosti, kao i potreba za razvijanjem svesti o značaju očuvanja prirodne sredine. Program kampa je u skladu sa ciljevima vaspitanja i obrazovanja i predstavlja poželjan način usvajanja zdravih životnih navika i razvoja psiho-fizičkih sposobnosti dece.

Pozivamo decu i mlade da nam se pridruže u uživanju, avanturi i otkrivanju drugačijeg i lepšeg načina života, druženju sa svojim vršnjacima i uživanju u blagodetima prirode, a sve to kroz brojne maštovite igre i aktivnosti!

Informacije o kampu „Fruškarenje“  možete naći na našoj facebook stranici Fruškarenje ili kontaktom na broj telefona  064/4585756

 

Zašto je boravak u prirodi važan za vaše dete?

Dragi roditelji,

Verujemo da ste svesni potrebe i važnosti za boravkom u prirodi i na svežem vazduhu vaše dece, a koliki je zapravo njegov značaj, govore sledeći podaci:

  1. Deca koja provode vreme u prirodi su zdravija. Vazduh unutar kuće manje je zdrav. Kod mnoge dece koja ne provode dovoljno vremena napolju dolazi do nedostatka vitamina D, koji je izuzetno važan za rast i razvoj deteta, pošto bez njega nije moguća pravilna kalcifikacija kostiju i zuba. Vitamin D je potreban za mišićnu kontrakciju i razvijanje snage i ključan je za aktiviranje imunološkog sastava. Usled njegovog nedostatka kosti i zubi slabe, lako se savijaju i lome, a kod dece se često može javiti rahitis usled poremećaja metabolizma kalcijuma i fosfora. Takođe, deca koja se igraju napolju imaju bolji vid i ređe su im potrebne naočare. Pretpostavlja se da je to zbog toga što manje gledaju u ekran. I brojni pedijatri govore o značaju boravka u prirodi po zdravlje deteta i preporučuju da deca dnevno najmanje jedan sat provode napolju kako bi se zaštitila od gojaznosti i dijabetesa.
  2. Deca bolje uče. Istraživanja pokazuju da deca koja se igraju napolju imaju duže periode pažnje, tolerantniji su prema frustracijama i bolja su u školi, a sve to zahvaljujući kiseoniku koji je došao do njihovog mozga.
  3. Deca su srećnija. Sunce, svež vazduh i fizička aktivnost podstiču dobro raspoloženje i smanjuju tendenciju ka depresiji.
  4. Deca su smirenija, pošto boravak u prirodi smiruje dečja čula.
  5. Deca su kreativnija. Igranje napolju je slobodnije od igranja sa tehnologijom. Deca tu vežbaju i maštu jednako kao i telo.

 

Prvi kamp “Fruškarenje”

Poštovani roditelji/staratelji,

Možda ste nekada bili deo izviđačkih ili istraživačkih grupa dece i mladih, možda ste sa porodicom i prijateljima odlazili na kampovanja ili duži boravak u prirodi, i ukoliko Vam je ovo poznato, morate priznati da su benefiti ovakvih aktivnosti brojni. Omogućite i svojoj deci da izađu iz grada i pobegnu od televizije i kompjutera, kojima ih okruženje svakodnevno snabdeva velikom količinom korisnih i beskorsnih informacija, a danas sve više i onim koje negativno utiču na njihov razvoj. Naš stručn tim sačinjen od pedagoga, biologa, ekologa, planinara, bicilista, nastavnika fizičkog vaspitanja, astrofizičara i dr., učiniće da se Vaše dete dobro zabavi, ali i upozna jedan potuno novi svet.

Najnoviji postovi

„Pogledaj duboko u prirodu i onda ćeš sve bolje razumeti“

Albert Ajnštajn

Kontakt
  • 064-458-57-56 Vesna Pušic
  • vesnapusic@fruskarenje.rs
PRATITIE NAS NA:

Leto 2019
fruskarenje

Copyright ©2019 FRUŠKARENJE. All Rights Reserved