Zašto je boravak u prirodi važan za vaše dete?

Zašto je boravak u prirodi važan za vaše dete?

Dragi roditelji,

Verujemo da ste svesni potrebe i važnosti za boravkom u prirodi i na svežem vazduhu vaše dece, a koliki je zapravo njegov značaj, govore sledeći podaci:

  1. Deca koja provode vreme u prirodi su zdravija. Vazduh unutar kuće manje je zdrav. Kod mnoge dece koja ne provode dovoljno vremena napolju dolazi do nedostatka vitamina D, koji je izuzetno važan za rast i razvoj deteta, pošto bez njega nije moguća pravilna kalcifikacija kostiju i zuba. Vitamin D je potreban za mišićnu kontrakciju i razvijanje snage i ključan je za aktiviranje imunološkog sastava. Usled njegovog nedostatka kosti i zubi slabe, lako se savijaju i lome, a kod dece se često može javiti rahitis usled poremećaja metabolizma kalcijuma i fosfora. Takođe, deca koja se igraju napolju imaju bolji vid i ređe su im potrebne naočare. Pretpostavlja se da je to zbog toga što manje gledaju u ekran. I brojni pedijatri govore o značaju boravka u prirodi po zdravlje deteta i preporučuju da deca dnevno najmanje jedan sat provode napolju kako bi se zaštitila od gojaznosti i dijabetesa.
  2. Deca bolje uče. Istraživanja pokazuju da deca koja se igraju napolju imaju duže periode pažnje, tolerantniji su prema frustracijama i bolja su u školi, a sve to zahvaljujući kiseoniku koji je došao do njihovog mozga.
  3. Deca su srećnija. Sunce, svež vazduh i fizička aktivnost podstiču dobro raspoloženje i smanjuju tendenciju ka depresiji.
  4. Deca su smirenija, pošto boravak u prirodi smiruje dečja čula.
  5. Deca su kreativnija. Igranje napolju je slobodnije od igranja sa tehnologijom. Deca tu vežbaju i maštu jednako kao i telo.

 

Jedan dan u kampu

“Fruškarenje” je udruženje koje se bavi sportom, edukacijom i rekreacijom dece u cilju promocije i afirmacije kreativnog i kvalitetnog korišćenja slobodnog vremena, kao i aktivnog i zdravog načina života.

Kroz mnogobrojne aktivnosti naš tim omogućuje deci I mladima aktivan raspust i zdravu zabavu, razonodu i igru što im pomaže da održe dobro zdravlje, pozitivno raspoloženje, fizičku i radnu kondiciju, kao i da ispolje svoje svaralaštvo i maštu.

Osnovni cilj kampa “Fruškarenje” je da kroz vannastavne aktivnosti u prirodi upotpuni školski vaspitno-obrazovni program I omogući deci da na zdraviji I zabavniji način provedu slobodno vreme, razvijajuci usput I pozitivne životne navike I principe.

U nasem kampu, deca su smeštena u višekrevetnim sobama ( od 1/3 do 1/5) sa dva kupatila (M\ Z) koja poseduju po 3 tus kabine. Raspored po sobama pravi se prema uzrastu i polu dece.

U sastavu Planinarskog doma je kompletna infrastruktura za sprovođenje svih sportsko-rekreativnih i edukativnih sadržaja.

Lokacija kampa

„Pogledaj duboko u prirodu i onda ćeš sve bolje razumeti“

Albert Ajnštajn

Kontakt
  • 064-458-57-56 Vesna Pušic
  • vesnapusic@fruskarenje.rs
PRATITIE NAS NA:

Leto 2017
fruskarenje

Copyright ©2017 FRUŠKARENJE. All Rights Reserved