Sport i rekreacija

Sportsko penjanje na veštačkoj steni

 

Sportsko penjanje spada u takozvane bazične sportive, kao što su i skakanje i trčanje jer sa ovom aktivnošću smo se rodili sve ostale veštine smo naučili. Sportsko penjanje na veštačkoj steni je potpuno bezbedan sport ukoliko se poštuje nekoliko pravila o korišćenju opreme. Povrede su izuzetno retke i rezultat su nepažnje i nediscipline. Ovim sportom mogu da se bave skoro sve starosne kategorije. Izuzetno je dobar za decu u razvoju pogotovo za decu koja imaju stečene deformitete i na zapadu se preporučuje kao fizikalna terapija za deformitete kičme i stopala. Aktivnošću na steni aktivira se celo telo, kičmeni stub se povija unazad, ravnomerno su aktivne i ruke i noge, skoro sve mišićne grupe se ravnomerno opterećuju. Telo i zglobovi se razvlače usled opterećenja i ne sabijaju kičmu i zglobove, kao kod većine ostalih sportova. Sportsko penjanje je sport sa izuzetno visokim utroškom energije u jedinici vremena pa tako jedan sat vežbe na steni po utrošku energije je kao 4 sata u teretani.

Sportsko penjanje je aktivnost gde sportista ili rekreativac snagom tela i sposobnošću uma savlađuje određeni prostorni trodimenzijalni problem na steni.

Planinski biciklizam

 

Naime, vožnja ovakvog bickla bazira se na vožnji po planinskim, off-road terenima. Bicikle su prilagođene uslovima pa se koriste široke gume sa kramponima, menjač sa velikim opsegom prenosa, posebne kočnice i amortizere na oba točka. Planinski biciklizam je jedna od sportskih i rekreativnih grana koje pozitivno utiču na zdravlje i razvoj organizma. Vožnjom bicikla ativiramo kardiovaskularni sistem, ali i veliku grupu mišića što doprinosi zdravlju i psihofizičkom razvoju osobe koja vozi bicikl. Bilo da se biciklizmom bavite rekreativno ili sportski profesionalno, imaćete višestruke koristi za zdravlje kroz ovu aktivnost. Planinski biciklizam vam omogućava da uz nezaboravnu avanturu doživite predivne prirodne lepote okruženja u kojem se vozite.

Planinski biciklizam je sport gotovo identičan klasičnom biciklizmu sa razlikom u terenu za vožnju.

Planinarstvo

To svakako nije besciljno lutanje po nepristupačnim zabitima i osvajanje vrhova, već način i stil života, čitav niz aktivnosti koje savremenom čoveku život čine zanimljivijim, zdravijim i iznad svega lepšim. Odlazak u prirodu, druženje i kretanje na čistom planinskom vazduhu predstavlja aktivan oblik odmora koji planinara ispunjava osećajem zadovoljstva i novim doživljajima. Premda planinarenje fizički iscrpljuje, ono nas istovremeno obogaćuje i osvežava novom emocionalnom energijom. Bavljenje planinarenjem razvija mnoge dobre osobine: snalažljivost, hrabrost, požrtvovnost, prilagodljivost, fizičku izdržljivost, društvenost, smisao za razumijevanje ljudi i prirode. Planinarenje se bazira na zajedništvu, na uzajamnom delovanju sa ciljem svladavanja prirodnih, ali ujedno i vlastitih psihofizičkih ograničenja.

Pojam planinarstva odnosno planinarenja obuhvata gotovo sve čovekove aktivnosti vezane uz kretanje i boravak u planinama.

Orijentiring

 

Redosled kontrola je već ucrtan i takmičar sam procenjuje koji je najkraći put do svake od njih. Upravo zbog ovoga je orijentiring svrstan posle šaha u kategoriju sportova koji zahtevaju najveće intelektualne sposobnosti. Neverovatna kombinacija intelektualnih sa ekstremnim fizičkim naporima daju ovom sportu jedinstven pečat. Za orijentiring se kaže da je sport od 7 do 77, misleći se na nepostojanje starosnih ograničenja za učešće. Potrebna je samo dobra volja, ljubav prema prirodi i želja za takmičenjem.

Orijentiring je sport u kome takmičar samostalno uz pomoć karte i kompasa treba da pronađe određeni broj kontrolnih tačaka.

Lokacija kampa

„Pogledaj duboko u prirodu i onda ćeš sve bolje razumeti“

Albert Ajnštajn

Kontakt
  • 064-458-57-56 Vesna Pušic
  • vesnapusic@fruskarenje.rs
PRATITIE NAS NA:

Leto 2017
fruskarenje

Copyright ©2017 FRUŠKARENJE. All Rights Reserved